Închiderea „OrheiLand”, o acțiune politică! Cetățenii cer guvernării să nu folosească copiii în luptele politice

Închiderea „OrheiLand”, o acțiune politică! Cetățenii cer guvernării să nu folosească copiii în luptele politice

Închiderea parcului „OrheiLand”, un proiect extrem de popular în Moldova, realizat de Ilan Șor, a fost o decizie eminamente politică a autorităților de la Chișinău din cauza căreia suferă cetățenii țării, în special copiii.

Constatarea a fost făcută, vineri, 3 iulie, de către deputați ai Partidului „ȘOR”, administrația mun. Orhei și conducerea parcului. Cetățenii cer autorităților centrale să-și revadă decizia și să permită redeschiderea „OrheiLand”.

Conferința de presă a fost organizată la „OrheiLand”, unde jurnaliștii s-au putut convinge că aici sunt respectate cu strictețe toate măsurile sanitare și dotările antiepidemice. Asta în contextul în care duminică, 28 iunie, poliția a interzis activitatea parcului, invocând o hotărâre a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, nesemnată și nepublicată. 

Decizia a nemulțumit cetățenii. Ei cer redeschiderea parcului și critică acțiunile forțelor de ordine care au intimidat și speriat copiii, a declarat deputatul Igor Himici. Parlamentarul a menționat că închiderea „OrheiLand” este parte a unui scenariu de intimidare a Partidului ȘOR, formațiune de opoziție, de către guvernare.

„Nu este un secret pentru nimeni că „OrheiLand” este sufletul Partidului ȘOR, este sufletul fracțiunii noastre, sufletul și inima liderului nostru Ilan Șor. De aceea guvernarea a decis să se bage în suflet prin „OrheiLand”. Dar „OrheiLand” nu este proprietatea noastră privată. Este proprietatea cetățenilor, este un bun al poporului”, a menționat deputatul.

El a îndemnat guvernarea să nu-și atace propriul popor.

„Dacă luptați cu așa metode, cel care atacă poporul cu sabia, va cădea lovit de sabie”, a conchis Igor Himici. 

Și deputata Reghina Apostolova a criticat acțiunile guvernării, susținând că din cauza luptei politice au de suferit copiii.

„Ce s-a întâmplat este o acțiune eminamente politică. Copiii, cărora și așa le-au fost furate trei luni, care astăzi sunt în vacanță, dar au posibilități reduse de distracție și odihnă, nu pot fi privați de acest loc unic în Moldova. Aceste ilegalități trebuiesc stopate. Nu putem permite să fie folosiți copiii în luptele politice”, a declarat Apostolova.

Deputatul Vadim Fotescu s-a referit la partea juridică a problemei, arătând că poliția nu a avut niciun drept să intervină atât și, în general, să stopeze activitatea parcului. Nu exista niciun document legal în această privință. Fotescu a dat asigurări că echipa sa va insista asupra redeschiderii parcului pentru cetățeni.

„Nu ne vom limita doar cu acest briefing. Am transmis deja demersuri în instituțiile de resort. Cerem clarificarea situației și pedepsirea celor vinovați. Promit că toate eforturile depuse la crearea acestui parc nu au fost zadarnice. Vom deschide acest parc pentru cetățeni”, a dat asigurări Fotescu.

Iar primarul de Orhei Pavel Verejanu a arătat că autoritățile fac presiuni asupra parcului, punând piedici pentru a bloca eliberarea anumitor autorizații.

„Atât administrația publică locală, cât și a „OrheiLand”, pe parcursul anilor, menținem în ordine tot teritoriul din subordine”, a dat asigurări edilul.

El a chemat autoritățile să înceteze imediat presiunile asupra administrației parcului, iar poliția să-și exercite atribuțiile în oraș.

„Dați-le voie la oameni să-și petreacă timpul în siguranță”, a chemat Verejanu, menționând că zonele de agrement nu sunt un focar de COVID-19, lucru demonstrat și de datele statistice.

Administratorul parcului, Igor Druță a prezentat toate măsurile luate în contextul asigurării siguranței vizitatorilor parcului și a angajaților – dezinfectant, mănuși, verificarea temperaturii, respectarea distanței sociale.

„În nicio instituție din Moldova nu sunt luate atâtea măsuri de profilaxie ca la „OrheiLand”, a dat asigurări Igor Druță.

Redeschiderea parcului este solicitată și de cetățeni. Olga, mamă a trei copii, a povestit cu emoții cum copiii săi o întreabă zilnic când vor putea merge din nou să se distreze la „OrheiLand”.

„Mă întreabă copiii în fiecare zi când se deschide „OrheiLand”. Le răspund că nu știu. Poliția nu permite”, a spus Olga în fața presei.

Reamintim că poliția a intervenit disproporționat duminică la „OrheiLand”, în număr mare. Polițiștii, fiind dotați cu mijloace speciale, inclusiv arme de foc și bastoane, au intimidat copii și chiar au agresat câteva femei. Cetățenii și Partidul „ȘOR” au condamnat acțiunile oamenilor legii, calificându-le drept politice.