Recordurile OrheiLand!

Recordurile OrheiLand!

Ar fi greu de crezut astăzi, dar încă acum jumătate de an, că acolo unde se află renumitul deja parc de distracții OrheiLand era un loc gol, la marginea orașului. În aprilie, primarul de Orhei Ilan Șor a decis să construiască aici un centru cultural-familial de distracții fără precedent. 20 de mii de metri pătrați de evenimente culturale, competiții sportive, bucurie, veselie, muzică și râsete de copii.

Viteza cu care a fost luată decizia poate fi comparată doar cu viteza fără precedent cu care a fost edificat acest obiect de amploare. A fost nevoie de doar o lună și jumătate pentru ca în locul unei pustietăți să apară acest spațiu public care se remarcă prin diversitatea sa armonioasă, luminos și colorat. Iar acesta este un record necontestat: niciodată în Moldova nu au fost construite obiecte de o asemenea amploare într-un timp atât de scurt.

 

 

Lucrările s-au desfășurat zi și noapte. Fără întreruperi și zile libere. În câteva etape. Ilan Șor a supravegheat personal edificarea OrheiLandului. Astăzi putem spune cu încredere că anume energia sa a făcut posibilă realizarea acestui proiect ambițios în cel mai scurt timp.

OrheiLand a fost inaugurat la 1 iunie, de Ziua Mondială a protecției copiilor. Și nu întâmplător – anume copiii au devenit stăpânii incontestabili ai acestui parc unic. Pentru ei au fost asamblate terenuri de joacă, numeroase tobogane, inclusiv acvatice, trambuline, poduri și liane suspendate, casa inversată, aleea cu oglinzi strâmbe, labirint și multe altele. Apropo, nici maturii nu s-au plictisit: ei au fost întâmpinați cu zone de odihnă, infrastructură și activități sportive, havuzul muzical-cromatic. Și, bineînțeles, concerte, tombole, master-classuri, competiții, serate dansante, Campionatul Mondial de Fotbal pe ecrane uriașe… În total, în lunile de vară la OrheiLand a fost organizat un număr record de acțiuni tematice – 50, care adunau mii de oameni din toată țara.

Capacitatea OrheiLand este de 50 de mii de vizitatori. Și acesta este un alt record absolut. Ilan Șor nu a ascuns de nimeni că a construit acest parc pentru toată Moldova. Poziția sa principală constă în aceea că OrheiLand trebuie să devină un fel de „insulă a comunismului”, unde toate distracțiile și evenimentele culturale sunt absolut gratuite. Ceea ce este un alt record și în mod sigur nu are precedent.

Știrea despre deschiderea OrheiLand a făcut înconjurul țării practic imediat. Familii întregi, din toate colțurile Moldovei, s-au îndreptat spre Orhei. Erau organizate excursii școlare. În zilele de odihnă toate străzile care duc spre OrheiLand erau practic blocate din cauza numărului mare de unități de transport. În doar trei luni de activitate, parcul a primit peste jumătate de milion de vizitatori. Iar aceasta este un record absolut! OrheiLand a devenit principalul centru de atracție, capitala de vară a Moldovei, o adevărată Mecca turistică.

Dar cel mai important record al OrheiLand este că în baza exemplului său, Ilan Șor a demonstrat cât de rapid poate fi transformat un loc gol într-un spațiu exemplar, unde domnesc armonia și ordinea, unde locuiesc fericirea și speranța. Iar acest lucru este foarte și foarte simbolic.